Μετακινήσεις

Η εξοικονόμιση ενέργειας απο τα αυτοκίνητα μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Μερικοί απο αυτούς ειναι οι εξής: 

  • Εξοικονόμηση καυσίμων από τα λάστιχα των αυτοκινήτων, με σκοπό την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούν να πετύχουν οι καταναλωτές από το 2012.
          Έκθεση που παρουσιάστηκε από τον ευρωβουλευτή Ivo Belet, καθιστά αναγκαία την διάκριση των ελαστικών των οχημάτων, με σκοπό την εξοικονόμηση καυσίμων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
    Από το 2012, οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν καλύτερες επιλογές αγοράς,  όσον αφορά τα λάστιχα των αυτοκινήτων  ή των φορτηγών τους.
            Οι οδικές μεταφορές, ευθύνονται για το 25% του συνόλου των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα της Ευρωπαικής Ένωσης. Τα λάστιχα των αυτοκινήτων, θα μπορέσουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
    Υπολογίζεται ότι στα λάστιχα, αναλογεί το 25%-30% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων των οχημάτων.
  •     Περιβαλλοντικά καλύτερη επιλογή παραμένει πάντα η μη αγορά αυτοκινήτου και η χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η επιλογή αυτή, όχι μόνο δεν φέρει τις σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά μηδενίζει και τα πολλά έξοδα που συνεπάγεται η ιδιοκτησία και χρήση του.
          Παρόλα αυτά, για όσους το αυτοκίνητο παραμένει μια αναγκαία επιλογή, η επόμενη υπεύθυνη προς το περιβάλλον πράξη, είναι η προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων που προκαλεί η χρήση του αυτοκινήτου. Η προσπάθεια αυτή αφορά σε τέσσερα επίπεδα: την επιλογή του αυτοκινήτου, την συχνότητα χρήσης του, τον τρόπο οδήγησης και τη συντήρησή του.
  •    Το καλύτερο αυτοκίνητο, λοιπόν, είναι το αυτοκίνητο που δεν… υπάρχει. Προτού, λοιπόν, αποφασίσετε να αγοράσετε αυτοκίνητο, αναρωτηθείτε εάν σας είναι απολύτως απαραίτητο. Ας θυμόμαστε πάντα ότι το αυτοκίνητο δεν επιφυλάσσει μόνο εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η κατασκευή του έχει σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος, τα προϊόντα συντήρησής του επίσης, ενώ η απόσυρσή του επιβαρύνει τον πλανήτη με απορρίμματα που χρήζουν ειδικής διαχείρισης.
  • Επιλέξτε το αυτοκίνητο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές σας ανάγκες: ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που συνήθως μεταφέρετε, τα χιλιόμετρα που διανύετε κατά μέσο όρο ετησίως και το σύνηθες φορτίο. Οι παρακάτω γενικές συμβουλές μπορεί να σας είναι χρήσιμες για να επιλέξετε το είδος του αυτοκινήτου που χρειάζεστε:

   Κατά κανόνα, τα μεγαλύτερα σε όγκο και βάρος αυτοκίνητα είναι πιο ενεργοβόρα από τα μικρότερα και ελαφρύτερα. Επιλέξτε το αυτοκίνητο με τις διαστάσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές σας ανάγκες.
Επίσης κατά κανόνα, τα αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού, όπως και τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, ρυπαίνουν περισσότερο, χωρίς να προσφέρουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, εάν η χρήση τους περιορίζεται κατά βάση εντός του αστικού ιστού.
   Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν στην αγορά μοντέλα, τα οποία με την χρήση διάφορων τεχνολογιών εξασφαλίζουν υψηλές επιδόσεις από πολύ λίγα κυβικά. Αυτά τα μοντέλα είναι συχνά περισσότερο ρυπογόνα από άλλα αντίστοιχου ή και υψηλότερου κυβισμού.
    Η κατανάλωση ενός αυτοκινήτου εξαρτάται από το είδος της χρήσης του (αστική, υπεραστική, μικτή, κοκ). Ενημερωθείτε για την κατανάλωση (και συνεπώς τη ρύπανση) ενός αυτοκινήτου σε αντιστοιχία με την χρήση, για την οποία το προορίζετε.
      Τα αυτοκίνητα 4Χ4 είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, καθώς έχουν μεγαλύτερο βάρος από τα αντίστοιχα συμβατικά, ενώ στην κίνησή τους εμπλέκονται περισσότερα μέρη. Για αυτόν τον λόγο δεν παρουσιάζονται στο EcoTopten.
     Τα αυτοκίνητα δεν ρυπαίνουν μόνο εξαιτίας της λειτουργίας του κινητήρα, αλλά και από τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούν και τα οποία προκαλούν ρύπανση κατά την παραγωγή και διάθεσή τους. Οι ανάγκες συντήρησης των αυτοκινήτων είναι πολύ διαφοροποιημένες (π.χ. τα χιλιόμετρα αλλαγής λαδιών). Ενημερωθείτε για αυτές και επιλέξτε αυτοκίνητα με το κατά το δυνατόν μικρότερες ανάγκες.
     Γενικά, ο μεγαλύτερος κυβισμός, το μεγαλύτερο μέγεθος και οι αυξημένες επιδόσεις ενός αυτοκινήτου, συνεπάγονται και μεγαλύτερες ανάγκες συντήρησης και περισσότερα αναλώσιμα. Αυτό αποτελεί έναν παραπάνω λόγο για την αποφυγή αγοράς τέτοιων μοντέλων.
     Πολλά αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας διαθέτουν σήμερα συστήματα που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου (start-stop, fuel cut-off, κοκ). Ενημερωθείτε για αυτά, προτού καταλήξετε.
     Τα υβριδικά αυτοκίνητα λειτουργούν συνδυάζοντας έναν κλασσικό βενζινοκινητήρα εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτροκινητήρα. Ο ηλεκτροκινητήρας φορτίζει κατά την κίνηση του αυτοκινήτου, αντλώντας ενέργεια και θερμότητα από τα κινούμενα μέρη και τα φρένα και αντικαθιστώντας κατά αυτόν τον τρόπο τον βενζινοκινητήρα, όταν δεν είναι απαραίτητη η μεγάλη ιπποδύναμη. Το αποτέλεσμα είναι αισθητά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά οχήματα. Για αυτόν τον λόγο και απολαμβάνουν συγκεκριμένων ενισχύσεων από την Πολιτεία, όπως η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, η ελεύθερη είσοδός τους στον δακτύλιο κοκ. Επιλέξτε αν μπορείτε να αγοράσετε ένα υβριδικό όχημα, όμως προσοχή: τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι μεν τα οικονομικότερα και λιγότερα ρυπογόνα της εκάστοτε κατηγορίας αλλά είναι διαθέσιμα μόνο στις μικρομεσαίες και μεσαίες κατηγορίες, όπως αυτές παρουσιάζονται στο EcoTopten. Αν οι ανάγκες σας, λοιπόν,  περιορίζονται στις αστικές μετακινήσεις, ίσως ένα όχημα μικρής κατηγορίας και όχι μικρομεσαίας ή μεσαίας, να είναι εν τέλει λιγότερο ρυπογόνο.

  • Παρότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει οικολογική οδήγηση, αν υιοθετήσουμε έναν αποδοτικό τρόπο οδήγησης του αυτοκινήτου μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωσή του (από 10% έως 30%) και συνεπώς τη ρύπανση που προκαλεί. Ταυτόχρονα, ο ίδιος τρόπος οδήγησης συμβάλει στη μικρότερη φθορά του αυτοκινήτου, εξοικονομώντας χρήματα από συντήρηση και επισκευές και μειώνοντας τις σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  • Ακολουθήστε τους παρακάτω βασικούς κανόνες:

   Οδηγείτε το αυτοκίνητο στις 2000-2500 στροφές, αλλάζοντας σχέσεις για να επιτύχετε την αναγκαία ταχύτητα κίνησης.
Οδηγείτε με όσο το δυνατόν σταθερότερη ταχύτητα, αποφεύγοντας τις απότομες επιβραδύνσεις και επιταχύνσεις. Προσπαθείτε να παρακολουθείτε την πορεία της κίνησης, ώστε αυτό να είναι εφικτό.
    Αποφύγετε να ξεπερνάτε την ταχύτητα των 100-120χλμ, καθώς η κατανάλωση καυσίμου ανεβαίνει ραγδαία πέραν αυτής της ταχύτητας.
  Όταν το αυτοκίνητο «ρολάρει» μην πατάτε τον συμπλέκτη και μην βγάζετε την ταχύτητα. Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν σύστημα διακοπής τροφοδοσίας για μείωση της κατανάλωσης, η οποία για να δουλέψει χρειάζεται το αυτοκίνητο να «ρολάρει» με ταχύτητα στο κιβώτιο.
    Στις ανηφόρες να κινείστε με τη μέγιστη δυνατή σχέση μετάδοσης και χρησιμοποιείτε σχεδόν όλο το γκάζι. Στις κατηφόρες εκμεταλλευτείτε την ταχύτητα που αποκτά το όχημα χωρίς να χρησιμοποιείτε το γκάζι.  
Οδήγηση σε στροφές: Επιβραδύνετε ομαλά πριν από την στροφή, εάν είναι δυνατόν χωρίς την χρήση φρένου.
Σβήνετε τον κινητήρα σε κάθε στάση διάρκειας μεγαλύτερης του 1 λεπτού.
Μην μεταφέρετε περιττά φορτία.
    Αποφεύγετε οποιοδήποτε αξεσουάρ μεταβάλει την αεροδυναμική του αυτοκινήτου (σχάρες, ποδηλατιέρες, αεροτομές, κοκ), όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Προσοχή όμως, οι εργοστασιακές αεροτομές αποτελούν απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας και δεν πρέπει να απομακρύνονται από το αυτοκίνητο.
     Μην ανοίγετε άσκοπα τα παράθυρα, ειδικά σε μεγάλες ταχύτητες. Το καλοκαίρι κάνετε χρήση του κλιματισμού, μόνο όταν είναι απαραίτητο και ρυθμίζοντάς τον πάντα πάνω από τους 27 βαθμούς Κελσίου.

  • Σωστή συντήρηση
    Η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του οχήματος, την ασφάλεια των επιβατών και την αποφυγή βλαβών. Είναι επίσης καταλυτικής σημασίας για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς η καλή συντήρηση μπορεί να μειώσει τη ρύπανση κατά 20% και την κατανάλωση καυσίμου κατά 10%.
  • Ακολουθείτε πάντα τις προδιαγραφές και συστάσεις του κατασκευαστή και έχετε στο νου σας τα παρακάτω:

Χρησιμοποιείτε πάντα κατάλληλα ανταλλακτικά και αναλώσιμα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κατασκευάστριας εταιρείας. Τα ακατάλληλα υλικά έχουν σαν αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του κινητήρα και συνεπώς την αύξηση της κατανάλωσης και της ρύπανσης.
Κάνετε όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους του αυτοκινήτου και αλλάζετε τα αναλώσιμα (λάδια, μπουζί, υγρά, κοκ), όταν και όποτε πρέπει. Η καθυστερημένη αλλαγή των αναλώσιμων αυξάνει τη ρύπανση και την φθορά του κινητήρα, ενώ η συχνότερη από την ενδεδειγμένη αλλαγή, προκαλεί απόβλητα που μπορούν να αποφευχθούν.
Ακολουθείτε πιστά τις επιταγές της νομοθεσίας για τεχνικούς ελέγχους και ελέγχους καυσαερίων. Προχωρήστε σε εθελοντικό έλεγχο, όποτε έχετε την αίσθηση ότι η λειτουργία του κινητήρα δεν είναι απόλυτα ικανοποιητική.
      Μην προχωράτε σε οποιαδήποτε μετασκευή του αυτοκινήτου με σκοπό την αύξηση των επιδόσεων. Πέραν του ότι είναι παράνομο και εν δυνάμει επικίνδυνο, αυξάνει ραγδαία την κατανάλωση και την εκπομπή ρύπων.
Προτιμήστε ανταλλακτικά και υλικά, τα οποία δεν περιέχουν βλαβερές για το περιβάλλον ουσίες (π.χ. αμίαντο), όπου αυτό είναι δυνατό.
   Κατά την αλλαγή ελαστικών, χρησιμοποιήστε μόνο τις διαστάσεις που προτείνονται από τον κατασκευαστή και προτιμήστε ελαστικά χαμηλής αντίστασης, τα οποία χωρίς να μειώνουν την ασφάλεια, μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση

Σχολιάστε