Aιολική ενεργεια

——————————————————————————–

Η αιολική είναι μορφή της ηλιακής ενέργειας επειδή το δυναμικό της πηγάζει από τον ήλιο. Η αιολική ενέργεια εξαρτάται από την ταχύτητα και την πυκνότητα του ανέμου. Οι δυνατότητες αξιοποίησης της εξαρτώνται από τα ιδιαίτερα ανεμολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, στα οποία εκτός από τη διεύθυνση, την ταχύτητα και την πυκνότητα ενδιαφέρουν τόσο οι ακραίες τιμές όσο και οι στροβιλισμοί.

Γενικά, περιοχές με μέση ετήσια ταχύτητα μεγαλύτερη από 10m/s θεωρούνται περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό. Για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων επιλέγονται περιοχές με μέση ετήσια ταχύτητα μεγαλύτερη από 6m/s. Τα παραπάνω όρια είναι ενδεικτικά και μεταβάλλονται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις συνθήκες της αγοράς. Δεδομένου ότι ο κύριος όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αφορά στην αιολική ενέργεια, αξίζει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για µια τεχνολογικά ώριµη, οικονοµικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή επιλογή. Είναι µία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας που προστατεύει τον πλανήτη, καθώς συμβάλει στο να αποφεύγονται οι εκποµπές των αερίων του θερµοκηπίου που αποσταθεροποιούν το παγκόσµιο κλίµα.

Η λειτουργία ενός τυπικού αιολικού πάρκου ισχύος 10 MW, προσφέρει ετησίως την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται 7.250 νοικοκυριά και εξοικονοµεί περίπου 2.580 τόνους ισοδύναµου πετρελαίου.

                                                      
πηγη.htp.//www.ppcr.gr

Σχολιάστε