Φαινόμενο του θερμοκηπίου

Οι υδρατμοί, το διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο σχηματίζουν ένα φυσικό διαχωριστικό γύρω από τη Γη.

Όμως,  η καύση ορυκτών καυσίμων έχει οδηγήσει στην αύξηση του ποσού του CO2 αλλά και άλλων αερίων όπως το μεθάνιο και οξείδια του αζώτου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Χρονολογικά γεγονότα του φαινομένου θερμοκηπίου

1824 – Ο Ζοζέφ Φουριέ θέτει το θέμα του ρόλου που παίζει η ατμόσφαιρα της Γης στη θερμοκρασία του πλανήτη, καθώς και της επιπτώσεις της βιομηχανίας στι κλίμα.

1896 – Ο Σουηδός Σβάντε Αρρένιους υποστηρίζει ότι η θερμοκρασία του εδάφους επηρεάζεται από τα αέρια που συγκρατούν τη θερμότητα.

1941 – Ο Σέρβος Μιλουτίν Μιλάνκοβιτς υποστηρίζει ότι η μεταβολή της τροχιάς της Γης, μας φέρνει κάθε 40.000 χρόνια την εποχή των παγετώνων.

1957 – Ο Τσαρλς Ντέιβιντ Κίλινγκ μετράει την συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από ένα παρατηρητήριο στη Χαβάη. Σε περίοδο έξι ετών, φαίνεται καθαρά η αύξηση της συγκέντρωσης του ποσοστού του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

1980 – Ο Σουηδός Μπερτ Μπολίν διαπιστώνει πως η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται εδώ και ένα αιώνα.

1988 – Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας συστήνουν την Διακυβερνητική Ομάδα Ειδικών για την εξέλιξη του κλίματος (IPCC).

1992 – Στη σύνοδο του Ρίο 167 κράτη υπογράφουν τη μη δεσμευτική συνθήκη-πλαίσιο για τις κλιματικές αλλαγές.

1997 – Στο Κιότο της Ιαπωνίας 38 βιομηχανικές χώρες δεσμεύονται να μειώσουν ως το 2010 τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 5.2% (μέσος όρος) σε σχέση με το 1990. Το πρωτόκολλο αυτό δεν έχει επικυρωθεί.

2001 – Στη Βόννη της Γερμανίας, γίνεται το πρώτο βήμα για την επικύρωση του πρωτοκόλλου του Κιότου, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, αλλά με την συμμετοχή της Ιαπωνίας, Ρωσίας, των χωρών της ΕΕ, συνολικά 178 χώρες.

Μερικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής:

Oι ερευνητές μελέτησαν περίπου 500.000 πτηνά που ανήκουν σε  διαφορετικά είδη και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από αυτά σταδιακά είχαν μικρότερο βάρος και κοντύτερα φτερά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο αριθμός του πληθυσμού των πολικών αρκούδων στην Αλάσκα μειώνεται συνεχώς, λόγω της τήξης του θαλάσσιου πάγου και του ρώσικου λαθραίου κυνηγιού, αποκαλύπτει μελέτη που έγινε από την αμερικάνικη Υπηρεσία Αλιείας και Προστασίας της Άγριας Φύσης.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η εισροή μεδουσών θα μπορούσε να προκληθεί από την υπερβολική εκμετάλλευση, τη ρύπανση ή τις αυξανόμενες ωκεάνιες θερμοκρασίες που έχουν μειώσει τα είδη ψαριών εκείνων που τρέφονται με τους γόνους της μέδουσας Nomura, και κρατούσαν χαμηλά των πληθυσμό τους. 
Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι οι θάλασσες που θερμαίνονται με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι καλύτερα ταιριαγμένες για την αναπαραγωγή, που πολλαπλασιάζει τους αριθμούς του πλάσματος.

Πηγές:

www.in.gr

www.econews.gr

www.aquahobby.gr

Σχολιάστε